Korundum grubundan olan safirler, dünyanın en pahalı ve değerli taşları arasındadır. .
Bu değerli taş, herkesi büyüleyen koyu mavi akşam renklerinden, bir yaz gününün parlak mavi rengine kadar göklerin hemen hemen tüm tonlarını yansıtır. Ancak, çok az bilinmesine rağmen, beyaz , sarı, pembe, turuncu ve mor gibi, mavinin dışında başka hemen hemen her renkte de bulunur.
Korundum grubundan olan safirler, dünyanın en pahalı ve değerli taşları arasındadır. Bu mineral grubundaki, kırmızı hariç tüm renkler “safir” olarak adlandırılır. Genellikle içeriğinde alüminyum, küçük demir parçaları ve titanyum bulunur. Eğer demir ya da titanyum bulunmazsa, safir renksiz olur.
Mavi, Safir’in en fazla rastlanan ve bilinen rengidir. Safir’in ana rengi olan mavi, sempati, uyum, arkadaşlık ve sadakatin simgesidir. Safir mavisi, daimi ve güvenilir olan şeyleri simgeler, bu nedenle pek çok ülkede nişan yüzüklerinde safir taşı tercih edilir.
Safirlerin en dikkat çekici özelliklerinden biri de aldıkları farklı yöne göre ışığı emebilmeleridir. Safire farklı ışıklarda baktığınızda güçlü bir mavi ya da yeşilimsi mavi karışımını görmemizin nedeni budur. Özellikle, yıldız şekilli ışık yansıtan safirler oldukça değerlidir.
Bu arada sizlere küçük bir meslek sırrı da verelim ; safir alırken dikkat edeceğiniz şeylerden biriside ona gün ışığında bakmaktır . Sarı spot veya diğer ışıklar sizi yanıltabilir . Aslında bu kural tüm doğal taşlar aşısından da geçerlidir .
Safir, dünyanın sadece belirli bölgelerinde saklanmıştır ve genel olarak suların meydana getirdiği alüvyal birikintilerden çıkarılmaktadır. Üretim metotları oldukça basittir. Yer altındaki safir kaynaklarına alet kullanmadan elle ulaşmak mümkündür. Özgül ağırlık farkından yararlanılarak yapılan ayırma işleminde de son ayıklama elle yapılır. Safir, Hindistan, Burma, Seylan, Tayland, Vietnam, Avusturya, Brezilya ve Afrika’da bulunur.
Büyük safirler çok nadirdir. En büyük yıldız safir olan “Hindistan Yıldızı” 536 karattır. Bunu izleyen “Asya’nın Yıldızı” 330 karattır ve Washington’da Smithsonian Enstitüsündedir. Siyah olan “Gece Yarısı Yıldızı” ise 116 karattır ve New York’ta Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nde sergilenmektedir.
Safirin sertliği, taşların sertliğini gösteren Moh’s ölçeğine göre 9’dur. Bu safiri elmastan sonra ikinci sertlikteki taş yapar. Ancak her bölümü aynı sertlikte değildir ve bu kesim açısından önemli bir faktördür. Bu safirin dayanıklı olmasını ve yüksek ısılara dayanmasını sağlar. Ancak, yüksek ısı bazen safirin rengini değiştirmesine veya tamamen renksizleşmesine neden olabilir.
Safirleri temizleme ve korumada, profesyonellerin kullandığı, ultrasonic temizleme metodu, taşa göre değişmesine rağmen, genellikle güvenlidir. Evlerde uygulanabilecek en güvenli metot ise, ılık sabunlu suyla bir fırça yardımıyla yıkamaktır.