KASIM AYI SANS TASINIZ SİTRİN
Kuvars ailesinden olan sarı renkli bu taş, adını, Fransızca limon anlamına gelen ”citron” kelimesinden almıştır.
Rengini kuvarsdaki demirden alan sitrin, transparan limon sarısından, turuncu sarıya ve kahve turuncuya kadar uzanır. Sitrin, genelde değerli taşlar arasında uygun fiyatlı olmasına rağmen, daha koyu olan ve Madeira sitrini adı verilen rengi en değerli olanıdır.
Moh ölçeğine göre, Sitrinin sertliği 7dir. Çok büyük boylar da dahil olmak üzere, ham citrin geniş bir büyüklük ve şekil yelpazesine sahiptir.
Sitrin çoğunlukla Brezilyadan çıkmaktadır. Bunun yanında Madagaskar ve Zambia Sitrin elde edilen önemli yataklardandır.
Mücevherde ilk olarak Helenistik çağda Yunanistanda kullanılmıştır. Eski çağlarda Sitrinin mutluluk taşı olduğuna inanılmış ve kötü düşüncelere karşı koruyucu olarak kullanılmıştır.
Ayrıca bu değerli taşın, depresyonun tedavisinde ve sinirleri yatıştırmada, vücuttan toksinleri atmada, bağışıklık sistemini güçlendirip bedene canlılık ve güç verdiğine inanılmaktadır.
Sitrin ticarette oldukca büyük bir yanılgıyla, topaz , kuvars topaz veya sitrin topaz olarak kullanılır . Fakat bunların tümü yanlıştır. Bu taş için doğru olan isim sitrindir. Sitrin değer açısından kendisinden tamamen farklı bir taş olan topazdan çok daha ucuzdur ve bu nedenle hiçbir şekilde topaz olarak tanıtılmamalıdır.
Perakende satışta Sitrinin fiyatı ortalama olarak, ( çok düşük kalite olanları hariç ) 1 karattan 5 karatın altına kadar olan büyüklüklerde karat başına 2$- 5$ arasındadır. 5 karat ile 25 karat altında olan büyüklüklerde ise ortalama olarak karat başına 3$-15$ arasındadır.
Doğal Sitrin çok az bulunur. Piyasadaki sitrinlerin büyük çoğunluğu çok hafif renkli olan ametistlerin ısıyla işlem görmesinden elde edilir. Brezilya ametisti 470Cde açık sarıya, 550-560Cde ise koyu sarıya dönüşür, ancak bazı dumanlı kuvarslar 300Cde sarıya dönüşebilir. Çok fazla ısındığında rengini tamamen kaybedebilir. Bu nedenle takiya kaynak yaparken dikkat edilmelidir. Taş yuvadayken gereken tamiratlarda lazer kaynak kullanılmalıdır. Eğer çok gerekliyse, ateş ile çalışırken taşı korumak için mutlaka bir kalkan kullanılmalıdır. Sitrin de Ametist gibi kuyumcuların kolay çalışabileceği taşlardandır. Citrinin temizliğinde, ultrasonik yıkama genelde güvenlidir. Bunun dışında ılık sabunlu suyla ve bir fırça yardımıyla temizlenebilir .
.
Add Comment